A K&H Biztosító jövő indexe szerint a magyar lakosság átlagosan 81 m2-en él és szívesen váltana nagyobbra. Nálunk a kertes családi ház a kedveltebb és szeretjük, ha az otthonunk a sajátunk. A középkorú lakosság mintegy 70%-a saját ingatlanban él, de legalább részben tulajdonos benne. Kevésbé szeretjük a bérelt ingatlanokat, mert azok aránya mindössze 13%.

A kutatás azt is kiderítette, hogy a 30-59 év közöttiek a mostani átlag 81 m2 után egy kicsivel nagyobbat, 86 m2-t tartanának a legjobbnak. A változás nem éri el egy félszoba méretét sem, pedig boldogabbá tenne minket.

Továbbra is a családi ház a nyerő

Új otthonról álmodozva …

E tekintetben úgy tűnik, nem változik a lakosság ízlése. Többnyire most is házban élünk. A népesség 4/5-e körében a kertes családi házak a leginkább vágyott otthonok. A házak népszerűsége abból is látszik, hogy az abban élők mindössze 9%-a váltana lakásra. Lakásból viszont 70% költözne családi házba.

A lakásban élők …

A szinglik 2-2,5 szobával, átlagosan 58 m2-rel elégedettek lennének. A kisebb családok, párok szívesen váltanának egy legalább három szobás, 73 m2-es lakásra. Az igények a család növekedésével egyenes arányban nőnek. Egy ötfős család tagjai már egy legalább 121 m2-es lakással volnának elégedettek.

Legyen inkább saját, mint bérlemény

A sorházak talán az arany középút

Ezzel a lakosság túlnyomó része egyetért. Nem véletlen, hogy a megkérdezettek mintegy 70%-a él saját vagy résztulajdonában lévő ingatlanban. Ahogyan az ember idősödik, ez az arány fokozódik. A 30 feletti fiatalok átlag 53%-a, míg az 50 felettiek 86%-a választja inkább a saját ingatlant. A lakásban élő fiatalok 18%-a, az ötvenesek csupán 9%-a bérel ingatlant.

 

Te mit gondolsz? Neked mi a  véleményed? Lakásban élsz vagy családi házban? Mondd el!