Felújítás bosszúság és problémák nélkül nem létezik! Aki valaha fogott már bele akár csak egy laminált parketta fektetésbe vagy éppen festésbe, legyen az bármekkora, tudja, miről beszélek. Aki tapasztalt, már tudja, aki nem, csak sejtheti ezt! Itt volna néhány tanács azoknak, akik már tudják, mit csinálnának, de nincs még tapasztalatuk benne.

A felújítási munka nagyságához mérten először is tudnunk kell, hogy mekkora a szakember igény. Elég vagyunk magunk a fürdő ajtó festéséhez, több szobát, gépészetet újítunk fel, esetleg generál felújítás lesz pincétől a padlásig?

Némi hozzáértés és akarat többnyire elegendő a kisebb munkákhoz. Szükségtelen szakit keresni azzal, hogy fesse le a kamra falát. Jó eséllyel megoldhatjuk ezt a családon belül mi magunk is. Nagyobb munkáknál már érdemes kivitelező segítségét kérni, ha az anyagot beszerezzük, legalább a szakmunka tekintetében. A nagyobb felújítási, karbantartási munkák azonban jobb, ha több mindet vállaló generálkivitelező segítségével valósulnak meg.

Sajnos a megfelelő szakembert megtalálni egy adott munkához nem is olyan egyszerű. A több pénzt, nagyobb jövedelmet ígérő külföldi munkák rengeteg szakembert kiszippantottak a magyar munkaerő piacról. A problémát már a bőrünkön érezzük és azon felül, hogy drágább lett a kivitelezés, nehéz az ígéretét betartó vállalkozót is felkutatni.

  1. A megfelelő szakember kiválasztása

Ha megvan a jelentkező, bátran kérjünk árajánlatot, ellenőrizhető referenciát is! A kivitelezők többsége örül, ha egy munkára kikérik az ajánlatát. A gyakorlatból tudom, hogy az ajánlatok közül a legolcsóbbat és a legdrágábbat érdemes élből kicsukni. A legolcsóbbhoz többnyire gyenge minőség, olcsó anyag társul, a legdrágább pedig kiskirályként érzi magát és ennek arányában adja ajánlatát, vagy csak más munkákat részesít előnyben és nem akar nekünk dolgozni.

2. A munkára mekkora lesz a büdzsé

Ha jól sikerül a felújítás a szobában, hajlandók vagyunk tovább menni és belevágni a nappali burkolásába is. De vajon arra is megvan a költségkeret? Erre azért is fontos figyelni, mert a félbehagyott felújítási munka már nem olyan bulis és kimagyarázható a vendégek előtt egy-két év múltán. Számoljunk ház előre a költségekkel és határozzuk meg a pontos munkavégzést is. Előfordulnak előre nem várt költségek, ezért a gyakorlott vállalkozók már előre beépítik a tartalékkeretet a költségek kalkulációjánál. Ha mód van rá, cirka 10-15% pluszt mis is biztosítsunk az előre látható költségeken felül.

3. Az anyagbeszerzés

Sok extra költségtől kímélhetjük meg magunkat, ha az anyagokat már előre beszerezzük és a helyszínen tároljuk. Ha belegondolunk, a fürdő csempézésénél a “gyorsan-gyorsan válasszunk valamit, mert áll a szaki” megoldás végül csak csúszást, felesleges kiadást jelenthet nekünk.

4. A folyamatos ellenőrzés

A szakember akkor tud igazán jól dolgozni, ha folyamatos kontroll alatt van. Mondhatni teher alatt nő a pálma! Figyeljünk a munkája minőségére és az elvégzett munka mennyiségére is. Átbillenhetünk a ló túloldalára azonban, ha túlzásba visszük a csacsogást. Amikor el vagyunk foglalva a minőséggel és a “ne hagyjuk sokat cigizni”-vel, akkor elvesszük a teljesítéstől a kellő időt. Munka helyett szövegelés van!

Munkára fiúk, avagy ma sem fogunk unatkozni!

5. A minőség követelményei

Azért vágtunk bele a felújításba, mert szebbé, jobbá kívánjuk tenni a környezetünket. Cselekedjünk tehát úgy, hogy ne bánjuk meg fél-egy éven belül olcsó Jánost és a gyenge minőségű anyagot. Azt mondanám: nem szabad spórolni a minőségi anyagon és a jó szakmunkán! Persze könnyen beszélek, ha nincs megfelelő keret vagy szűk a büdzsé minderre. Maradjunk annyiban, ha tudunk, törekedjünk rá!

6. Talán költözni is kéne

A munka nagysága időnként megköveteli, hogy otthonunk egésze építési területté váljon. Ha már itt tartunk és mindkét fürdő-wc használhatatlan, érdemes elgondolkozni egy kempingezésen az udvaron vagy egy-két hétre elköltözni, talán nyaralni menni.

Nálad volt már felújítás? Van olyan, amit jó szívvel megosztanál másokkal? Szólj hozza Te is!